Quantes fonts de Canaletes hi ha a Barcelona?

10 octubre, 2012 | Insòlit | 5 Comentaris

Tothom que camina per Barcelona coneix la font de Canaletes. El que probablement no saben és que a Barcelona n’hi ha disset més, d’aquest model de font. Malgrat l’interès històric d’algunes d’aquestes peces, especialment la situada a la Rambla o la del Paral·lel, el model d’aquesta font està en catàleg, i qualsevol persona podria comprar-la per instal·lar-la al seu jardí. Sense cap intenció de menystenir-ne el valor patrimonial i històric, de font de Canaletes autèntica només n’hi ha una, situada a la Rambla, 129. És una font de ferro amb quatre brolladors coronada per un fanal de quatre llums, caracteritzada per haver esdevingut un punt de trobada històric, envoltat per una llegenda que diu: “Qui beu aigua de Canaletes, tornarà a Barcelona”.

L’aspecte actual de la font no correspon amb el que tenia quan la van projectar per primera vegada, al voltant del segle XVIII, amb motiu d’unes obres de reforma i millora de la Rambla en les quals es va dotar el passeig d’una nova fibla amb aigua procedent del rec Comtal aprofitant fragments de l’antic aqüeducte romà (1703). De fet, la font de Canaletes original ha sofert diverses reformes des dels primers documents en què apareix, l’any 1754. En aquella època, la font no tenia dipòsit, sinó que l’aigua venia directament del dipòsit de la torre de Sant Sever, l’aljub de les Canaletes. Aquest model de font no va sobreviure al pla d’enderroc de les muralles perquè precisament estava situada a la pujada de la muralla i adossada a l’edifici dels Estudis Generals, que també es va enderrocar, l’any 1843.

Els orígens de Canaletes, segons la història de la font en qüestió que apareix documentada al web Art Públic de l’Ajuntament de Barcelona, es remunten a uns documents procedents del Llibre de les fonts (1650). En aquella època no existia cap brollador, sinó una canalització que duia suficient cabal d’aigua per abastir tota aquella zona. Entre el 1703 i el 1704 es va construir el gran dipòsit a la torre de Sant Sever que hem esmentat abans. Allà s’ajuntaven les aigües procedents de Collserola, que es desviaven a l’altura del Portal de l’Àngel, i l’aigua de la nova fibla del Clot. Segons llegim, l’origen popular del nom “les canaletes” és possible que precisament vingui de l’estructura de la mateixa font, ja que rebia aigua de prop de quaranta canalitzacions diferents.

La història de la font de Canaletes continua l’any 1863 amb la construcció de dues fonts cantoneres. Amb la urbanització de la rambla de Canaletes, aquest espai va adquirir el caràcter de centre neuràlgic que encara conserva. A més a més, el 1888, any de la primera Exposició Universal de Barcelona, va ser crucial per a la història de la font de Canaletes, ja que l’Ajuntament va ordenar substituir les dues fonts cantoneres que hi havia aleshores pel model amb quatre fanals que coneixem actualment, i es va decidir incloure-ho en un projecte que adjudicava la construcció de deu fonts-fanal com aquella en altres punts de la ciutat.

Darrerament, Canaletes s’ha convertit en un lloc de celebració de títols per als aficionats del Barça. Aquesta tradició es remunta als anys trenta, en què, a l’altura de Canaletes, s’hi va instal·lar la redacció del diari esportiu La Rambla, fundat per Josep Sunyol. En aquella època, era complicat assabentar-se dels resultats dels partits de futbol i la gent es concentrava allà per veure els resultats que apuntaven en una pissarra.

A Barcelona, actualment hi ha disset models de fonts-fanal: quatre a Ciutat Vella, tres a l’Eixample, dues a Sants-Montjuïc, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí, i una a les Corts i a Horta-Guinardó. Les hem localitzades al mapa que trobareu a continuació.

Comentaris

 1. Nico:

  Hi ha una també a Cartagena de Indias (Colombia)

 2. No conocía la historia y aunque me parecía haber visto mas fuentes no sabia que eran iguales y mucho menos que eran un numero ta elevado, una pequeña parte de nuestra historia que debemos conservar y seguir apreciando.
  Un saludo desde Clinica dental Tot Dental Sant adria de Besos

 3. Virginia Capellà:

  Hola!

  Fa poc he grabat un vídeo de la ciutat, on explico precisament la història de “qui beu d’aquesta aigua tornarà a Barcelona” de la Font de Canaletes. Us deixo l’enllaç per si voleu fer un cop d’ull video de Barcelona és per a un concurs si em podeu votar us ho agraïré, és l’únic vídeo de la nostra ciutat! Gràcies.

 4. pos la verda que no lo sabia Historia ahora cada vez que vea uno me acuerdare de este articulo ,

  gracies

 5. Ares:

  I quantes n’hi ha al món?

  Si vols ampliar la ruta, has de venir a Buenos Aires on a la Plaça Catalunya, al barri de Recoleta també hi ha una rèplica de la font.

  La veritat és que Baires hi ha moltes coses relacionades amb els catalans: http://fuetimate.wordpress.com/2012/09/11/11-de-setembre-i-sentir-se-com-a-casa/

  Per aquest 11 de setembre ja estem preparant una altra ruta, amb una gran sorpresa: una frase en català en una de les cúpules d’un edifici d’una de les avingudes més transitades de la Capital.

  Per cert, a Montevideo també hi ha una rèplica de la font!

  Fuet-i-Mate

  Salut
  Ares

Publica un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb *.

*