L’hora oficial i la Reial Acadèmia

14 octubre, 2011 | Insòlit

Aquestes darreres setmanes la retirada d’una lona publicitària que amagava tasques de restauració va tornar a descobrir el rellotge que marca l’hora de la ciutat. Bé, és agosarat dir-ho així, sens dubte, però sí que ho va fer al voltant de cinquanta anys, i es va guanyar la designació d’”hora oficial” de la ciutat. Molt abans que tothom portés un telèfon a sobre, i també abans que es popularitzessin els rellotges de canell i uns quants en duguessin un de butxaca; molt abans d’això, les referències horàries es limitaven a l’observació del sol i el repic de les campanes. Per això, abans de la democratització dels aparells, aquest rellotge definia l’hora oficial, l’hora legal de la ciutat.

Això és així des del 1891, en què el servei horari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona es va declarar oficial, i així va ser durant més de cinquanta anys, fins que les necessitats horàries de la societat van començar a estar cobertes d’altres maneres. El rellotge, però, és al seu lloc des del 1886, com a servei horari de l’Acadèmia, una institució nascuda el 1764 amb el nom de Conferencia Physicomatemática Experimental, un exemple dels efectes de la Il·lustració que corria per Europa a mitjan segle XVIII.

Però aquesta tampoc no és l’única curiositat sobre aquest edifici, que avui dia és la seu del Teatre Poliorama… Durant la Guerra Civil, George Orwell va presenciar els Fets de Maig del 37 des del terrat de l’Acadèmia, i seixanta anys més tard, l’adaptació teatral de l’obra de l’escriptor anglès “1984″ que en va fer l’actor i director Tim Robbins es va representar precisament al Poliorama.