La premsa de vi de Can Xandri, un vestigi del passat rural

1 agost, 2014 | Insòlit

Barcelona té molts racons que sorprenen agradablement les persones que no els coneixen. Un d’aquests espais és al barri de Sant Andreu, a tocar mateix del punt en què l’avinguda Meridiana enfila cap a les autopistes. És la plaça d’en Xandri, on hi ha part d’una premsa de vi del segle XVIII que recorda el passat rural d’aquesta zona. Va pertànyer a una antiga masia que va donar nom a la plaça i a un petit carrer que hi ha al costat.

Can Xandri, segons s’explica al llibre Les masies de Sant Andreu de Palomar, era una masia que va resultar de la transformació de tres cases en una que va dur a terme, entre els anys 1876 i 1879, Francesc Bogunyà, el qual provenia d’una família establerta a Sant Andreu de Palomar des del segle XIV. Segons els autors d’aquest llibre: “L’activitat de la masia es basava en l’agricultura —de conreu, vinyes al secà, i a la sèquia Comtal les de regadiu—, però més endavant Salvador Bogunyà va afegir-hi també un negoci de transport de mercaderies que es transportaven mitjançant les anomenades galeres, que eren uns carros de grans dimensions tirats per mules.”

També s’explica al llibre que l’Ajuntament de Sant Andreu de Palomar va declarar Can Xandri “Casa del Sargento”, això és, que en cas de conflicte bèl·lic havia de donar allotjament al sergent de la tropa que s’hi presentés.

A tocar de la plaça d’en Xandri hi ha un carrer sense sortida, amb casetes baixes que porta el mateix nom de la plaça. La premsa de vi de Can Xandri és considerada, des del mes de març del 2014, Petit paisatge de Barcelona, una xarxa d’espais que l’Ajuntament està senyalitzant per preservar la memòria històrica de la ciutat.