La Barcelona dels dracs

24 maig, 2011 | Insòlit

L’imaginari popular ha creat diverses figures fantàstiques, un dels referents més destacats de les quals són els dracs. A casa nostra, a més, representen una icona molt nostrada, tenint en compte la llegenda de Sant Jordi, on el protagonista s’enfronta a un drac per protegir la princesa. El misticisme d’aquesta història sembla que, al llarg del temps, ha calat fort entre els artistes, que han pres aquesta llegenda com la seva principal font d’inspiració per realitzar la seva obra. Barcelona, bressol del modernisme català, és doncs una ciutat de dracs, malgrat que històricament sempre s’hagi relacionat aquesta figura amb la monstruositat, la personificació del dimoni i l’enemistat amb els déus. A Barcelona n’hi ha molts, de dracs. Gairebé tots passen desapercebuts. Tot i això n’hi ha uns quants que han esdevingut gairebé un símbol. Com ara, per exemple, el famós drac del Park Güell.

Les escultures, gravats o relleus són de ceràmica, rajola, ferro forjat o pedra. N’hi ha que són de colors i n’hi ha d’altres d’esblanqueïts. Tots ells vigilen la ciutat des dels seus llocs, i alguns curiosos ja els han identificat. De fet, inspirem aquest apunt en una exposició duta a terme entre el 24 d’abril i el 26 de maig de 2009 a la Galeria Montcada de Barcelona. L’exposició, anomenada “Dracs de Barcelona”, va suposar la participació de quaranta artistes, vint fotògrafs i vint pintors, que mostraven la seva interpretació artística de cadascun dels vint dracs que van localitzar. A l’apunt, hem decidit recollir-ne uns quants i geolocalitzar-los en un mapa, per si els voleu descobrir. A més, també hi hem afegit fotografies que hem trobat a Flickr, vinculades a llicències Creative Commons.

Sobre la Barcelona dels dracs, més enllà dels que probablement coneixeu, crida molt l’atenció la inspiració en aquests éssers imaginaris per a la construcció d’obres tan importants com la Casa Batlló, ja que, a part del que coneixem de la seva història, el disseny de l’edifici es va fer inspirat en un drac. La part superior de l’edifici recorda l’esquena arquejada d’un drac, i les teules ceràmiques en són les escates. Hi ha altres dracs que potser no són tan evidents. Diversos fanals de la Barcelona històrica també estan decorats amb dracs de ferro forjat. I n’hi ha que no són dracs, sinó serps; però, al cap i a la fi, són bèsties amb un simbolisme semblant. Per exemple, les que tenen el cos d’àguila i la part inferior de lleó, com la del palau del carrer de Bailèn, l’edifici d’Aduanes o la font del Park Güell. Aquestes i altres curiositats les trobareu a les fotografies que adjuntem. Malgrat tot, hi ha dracs dels quals no hem pogut aconseguir cap fotografia. Per això us volíem demanar la vostra ajuda per completar aquest mapa. Podeu pujar les fotografies a aquest grup de Flickr o enviar-nos-les a xarxes_socials@bcn.cat.

A les adreces que adjuntem a continuació hi ha dracs dels quals no tenim foto, però segurament n’hi ha molts altres d’amagats dels quals no tenim constància. Ens ajudeu a trobar-los?

Pinacle passeig de Gràcia, 25
Portal, Diagonal, 411
Fanal Via Laietana, 2
Porta Rambla Catalunya, 17

La fotografia és de gothalo.