L’UEC de Gràcia, més de 75 anys d’excursions i aventures

18 febrer, 2016 | Barcelonins, Insòlit

La Unió Excursionista de Catalunya (UEC) de Gràcia va néixer l’any 1940, fundada per comerciants del barri amants de la muntanya.

En una de les parets del local de la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia, situat al carrer de l’Encarnació, s’hi mostren imatges de les primeres sortides realitzades pels socis fundadors de l’entitat. En aquell temps, endinsar-se en serres com la de Collserola o muntanyes com la de Montserrat era tota una aventura, gairebé sense mapes ni ressenyes del terreny. L’UEC de Gràcia es va fundar l’any 1940, arran de la fusió del Centre Excursionista Rafael Casanova –censurat pel règim franquista– i d’antics membres de la secció excursionista de l’Orfeó Gracienc.

“Els primers socis eren comerciants del barri que es reunien per organitzar sortides a la muntanya. Van començar a realitzar una tasca molt important per a l’excursionisme català: escriure i dibuixar ressenyes dels boscos i de les muntanyes del territori català. Això permetia tenir un fons documental, que encara mantenim, perquè altres excursionistes no es perdessin”, explica el vocal de l’arxiu i la biblioteca de l’UEC de Gràcia, Vicenç Giménez.

Durant el 2015 l’UEC ha celebrat els tres quarts de segle d’existència, i ho ha fet en tan bona forma com els seus socis muntanyencs. “Afortunadament tenim una secció d’iniciació molt potent, amb un centenar d’infants i joves i una trentena de monitors de menys de 20 anys”, explica l’actual president de la Unió, Jordi Ribé. I afegeix: “Això és molt important, perquè assegura el futur a l’entitat. Ara hem de treballar també per mantenir-los.”

A més de la d’iniciació, la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia té seccions d’escalada i alta muntanya, excursionisme, veterans, fotografia i natura i coral. L’altre centre gracienc dedicat a la muntanya és el Club Excursionista de Gràcia, amb el qual, segons el president de l’UEC de Gràcia, “hi ha una relació molt bona gràcies a l’esperit muntanyenc compartit”.