L’estiu a Barcelona

12 juliol, 2011 | Insòlit

Diuen que a l’estiu tota cuca viu, i nosaltres ens n’hem anat fins al darrer barri del districte de Ciutat Vella per comprova-ho. El que històricament viu de cara al mar, la Barceloneta. Sens dubte un dels barris més pintorescos de la ciutat per les seves característiques arquitectòniques, i la vinculació històrica a les classes populars. L’àlbum fotogràfic que adjuntem, mostra el recorregut que s’ha fet; partint de l’Ajuntament de Barcelona en direcció al carrer de l’Argenteria, amb aturades a la plaça de Santa Maria, al Fossar de les Moreres i al passeig del Born. El sol i la calor fan acte de presència durant la major part del recorregut, un migdia assolellat a Barcelona. Per això, endinsar-se entre els carrers estrets de la Ribera són el millor remei per vèncer les temperatures altes de l’estiu. Carrers plens de detalls, terrasses, botigues i tallers d’artistes són algunes de les moltíssimes curiositats que hom hi pot trobar perdent-s’hi una estona. A l’ombra d’aquests carrers hi entra l’aire que ve del mar. Sortint al carrer del Marquès de l’Argentera per Vidreria, dirigint-nos al pla de Palau descobrim que, des d’allà, ja gairebé es possible sentir la remor del mar. Allà, les vistes ja deixen intuir el paisatge al qual tot just estem a punt d’endinsar-nos. El Port Vell, el Museu d’Història de Catalunya i el passeig de Joan de Borbó, que s’obre fins al mar, amb l’edifici de l’Hotel Vela, Montjuïc i la torre del telefèric com a teló de fons del paisatge.

Allà és on ens endinsem als carrers de l’històric barri de la Barceloneta. Un barri que neix tot just ben entrada la primera meitat del segle XVIII, quan Barcelona necessita ubicar els ciutadans que s’havien quedat sense casa després que Felip V les enderroqués per construir la Ciutadella. Actualment el barri és un autèntic testimoni del pas del temps, ja que conserva algunes essències dels seus inicis com a barri pescador, sense oblidar alguns vestigis de la seva etapa com a barri industrial (a les fotografies hi veureu el que queda de la colònia La Maquinista Terrestre y Marítima) i, òbviament, el seu actual caràcter cosmopolita. A dia d’avui el barri de la Barceloneta conserva el seu encant bucòlic amb els ciutadans i turistes que a l’estiu n’omplen les platges.

En totes les fotos s’hi pot observar la petjada estiuenca. Si voleu compartir amb nosaltres les vostres fotografies us convidem a pujar-les en aquest grup de Flickr o a la nostra pàgina de Facebook. Seran benvingudes!

Bon estiu a tothom!