L’església de les Saleses, un bell exemple d’arquitectura neogòtica

10 abril, 2015 | Insòlit

L’església i l’antic convent van ser projectats per Joan Martorell i es van edificar entre el 1882 i el 1885. Segons l’arquitecte Joan Bassegoda, Antoni Gaudí, que llavors era deixeble i ajudant de Joan Martorell, podria haver participat en algunes solucions constructives.

L’església de les Saleses i també la resta del conjunt es van construir com a monestir de l’orde de la Visitació. La primera pedra es va col·locar el 28 de març del 1875. Les monges van entrar-hi el 1878, però l’església no es va consagrar fins al 1885, fa 130 anys.

Projectada per Joan Martorell, l’església va tenir de mestre d’obres Pere Bassegoda i Mateu, amb la col·laboració de diferents artesans.

Es troba orientada a l’est. La nau central té 38 metres de llargada, i s’hi accedeix des del passeig de Sant Joan. Les naus laterals, de 25 metres, tenen 4 capelles cadascuna. Hi destaca també la il·luminació natural que hi entra a través de vitralls i rosasses.

Va ser concebuda amb una combinació de materials: maó, vidre, pedra tallada i maçoneria. Mostra una influència mudèjar, tot i que és un dels exemples més bells d’església neogòtica que hi ha a Barcelona, amb característiques pròpies de Viollet-le-Duc. Té paviments ceràmics i hi destaca el creuer amb cimbori i l’absis poligonal amb deambulatori.

El 1909, durant la Setmana Tràgica i després durant la Guerra Civil, amb els bombardejos de l’aviació italiana, tant el monestir com el temple van sofrir grans destrosses, a més de diversos assalts i incendis.

L’any 1991 es va restaurar l’interior de l’edifici i, més tard, l’exterior. L’església pertany a l’actual parròquia de Sant Francesc de Sales i s’hi celebren misses cada cap de setmana. El 1943 l’antic convent es va convertit en un col·legi dels germans maristes.