Gabriel Casas, el fotògraf de l’angle impossible

22 abril, 2016 | Barcelonins, Insòlit

El barceloní Gabriel Casas va ser un dels fotoperiodistes més importants i prolífics entre els anys 1920 i 1930. Casas va ser capaç de donar dinamisme a les seves instantànies, fet pel qual se’l van disputar diaris i institucions de l’època.

El llibre Gabriel Casas, 1892-1973: L’angle imposible recull l’obra d’un fotoperiodista poc conegut, però que va marcar un abans i un després d’aquest àmbit de la fotografia. Editat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Arxiu Nacional de Catalunya, conté més de cent quaranta instantànies històriques de temàtiques molt variades, entre les quals destaca l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929. Però també va captar fets esportius diversos, la vida quotidiana dels barcelonins, retrats i, al final de la seva vida professional, la fotografia industrial i l’interiorisme.

Totes les fotografies, però, tenien una característica en comú: eren modernes per a l’època, basades en la Nova Visió. “El meu pare va aconseguir donar dinamisme a unes imatges que fins llavors havien sigut planes”, explica orgullosa la seva filla, Núria Casas, després d’haver lluitat tota la vida per posar en relleu i difondre el llegat del seu pare. “Va ser dels primers fotògrafs que feia picats, contrapicats, i que aconseguia angles diferents. Creava emocions”, conclou la Núria.

Gabriel Casas també va experimentar amb el fotomuntatge i va crear diferents cartells per commemorar, per exemple, el primer aniversari de la proclamació de la República, un treball publicat al diari L’Opinió (1932). En total, més de vint-i-sis mil arxius. Actualment es pot consultar la seva vida i obra en línia en aquest web.