Cent anys educant en un entorn privilegiat

8 juliol, 2014 | Barcelonins, Insòlit

Només cal travessar la reixa que fa d’entrada, conservada durant 100 anys, per veure que ens endinsem en un entorn privilegiat, marcat per la natura. Un cop dins, l’escultura de Josep Llimona, Amor a la infància, ens dóna la benvinguda a l’Escola de Bosc de Montjuïc, el primer centre municipal des dels seus inicis que celebra el seu centenari.

Al llarg de la seva història, aquesta escola no ha deixat d’educar els infants en uns valors basats en l’amor per la natura, la igualtat i la solidaritat. Així ho afirma la seva directora, Eva Chacón, qui explica que, en els seus orígens, “s’aprofitava l’entorn per llegir i fer moltes activitats. Això era molt revolucionari per l’època”. Fins i tot, “alumnes i mestres feien el camí fins a l’escola plegats aprofitant per estudiar les plantes que anaven trobant”.

L’Escola de Bosc de Montjuïc es va fundar el 8 de maig del 1914, sota la direcció d’Antolí Monroy i Rosa Sensat, icona de la pedagogia moderna, seguint els principis de la Waldschule de Charlottenburg d’Alemanya, les escoles Plain Air de França o les Open Air Schools d’Anglaterra, basats en una educació en contacte amb la natura.

Els primers alumnes van ser els fills dels treballadors de les fàbriques de Barcelona, sobretot nens amb problemes respiratoris, que hi estudiaven per prescripció mèdica. “A més, en aquell moment aquells nens no tenien l’oportunitat d’anar de colònies, de manera que també es va crear per a les persones més desfavorides”.

La Guerra Civil i la dictadura franquista, però, van fer estralls en aquest projecte educatiu. “Tot i així sempre hi va haver algun mestre que va conservar l’esperit de l’escola, que es va acabar recuperant als anys setanta amb l’Escola d’Estiu, la revolució pedagògica i la democràcia”, explica la directora.

Des de llavors, l’Escola de Bosc ha tornat en bona mesura als seus orígens, i a banda de fer responsables els alumnes del seu hort, no són pocs els dies que alguna activitat es fa a l’exterior.

Montse Ortigosa, cotutora de 5è de primària i que fa 40 anys que treballa al centre, recorda que “no només hi ha la intenció que els nens siguin educats, sinó ensenyats”, i explica que hi ha pocs exalumnes que, malgrat haver passat només un curs aquí, no recordin aquesta escola “com a seva”.