El BookCrossing, una xarxa social mundial

7 abril, 2011 | Fem xarxa

El BookCrossing és un moviment global que gira entorn dels llibres, i que, a data d’avui, compta amb més de 910.000 membres repartits per tot el món i més de sis milions de llibres registrats en una base de dades que es troba a internet. Es tracta d’una xarxa social nascuda a partir de l’interès pels llibres.

Els membres d’aquesta xarxa tenen nom propi, i són els bookcrossers. Cada bookcrosser té un perfil personal a la pàgina oficial de BookCrossing. Dins aquest perfil pot donar d’alta llibres i fer tot un seguiment dels llibres que ha alliberat o dels llibres que ha “caçat”. Perquè aquest seguiment sigui possible el que es fa és dotar els llibres d’una identitat pròpia a partir dels anomenats codis BCID (BookCrossing Identification Number) que s’aconsegueixen al mateix web, i que és el que en una etiqueta enganxada al llibre l’identificarà en tot moment. La xarxa BookCrossing té un llenguatge, però també una manera de fer molt característica. Un exemple són les etiquetes que identifiquen cada llibre: hi ha etiquetes estàndard que pot utilitzar tothom, però també hi ha la possibilitat de personalitzar les etiquetes, que ho converteix en una pràctica amb més implicació.

Hem anat als jardins del Palau Robert a entrevistar la Raquel Carlús, una barcelonina que practica el BookCrossing com una experiència que va més enllà dels llibres.

La pràctica consisteix en el fet de deixar llibres en espais públics o espais BookCrossing, zones identificades permanentment perquè altres persones els puguin recollir, i més endavant els tornin a deixar al que en el món BookCrossing s’anomena “la jungla”. Tot i això, i com a curiositat, la Raquel també ens va explicar que fa uns anys, a Barcelona, hi tenien una icona de peregrinatge batejada amb el nom d’Arbre de Yago. L’Arbre de Yago era un arbre situat a l’Eixample que tenia un gran forat, i la seva part més baixa era un indret ideal per alliberar-hi llibres.

La ciutat de Barcelona disposa de 4.500 membres adherits , i tot i que a dia d’avui hi ha una estabilitat de creixement, el passallibres és una activitat que no s’atura. Nosaltres, en col·laboració amb Biblioteques, n’hem volgut ser partícips.

Tot i que el web oficial de BookCrossing disposa d’un espai per interactuar amb altres membres, a dia d’avui les xarxes socials que han aparegut a internet també s’han convertit en una eina d’interacció per als bookcrossers. Són a Facebook, són a Twitter, i no descarten implementar, acuradament, la seva presència a Foursquare. Com ens deia la Raquel, “al BookCrossing es comença amb els llibres, i t’hi quedes per la gent”, que realment és el que permet que sigui una xarxa social consolidada.

Si no t’ha deixat indiferent, suma’t a la campanya “Barcelona als llibres, compartim-la!