On hi ha una font per beure una mica d’aigua?

16 maig, 2014 | El teu Ajuntament, Fem xarxa

És estiu. Fa calor. Estem assedegats i un glop d’aigua ens aniria la mar de bé. Trobar una font pública seria una bona solució. Barcelona és plena de fonts, de fet és una de les ciutats que en té més. N‘hi ha gairebé 1.600 i estan repartides per tots els barris. Segur que, siguem on siguem, en tenim una a prop. Tot i això, estan tan integrades a l’espai urbà, formen part de tal manera del paisatge, que potser ni sembla que hi siguin. Però hi són. Per facilitar-ne la localització, l’Ajuntament de Barcelona té una aplicació que permet saber quina és la font més propera i com s’hi pot arribar.

L’aplicació Fonts Bcn és molt útil per localitzar la font que tenim més a prop en cas de necessitat, però va molt més enllà. En entrar a l’aplicació apareix a la pantalla un fragment del mapa de la ciutat farcit d’imatges d’una font. Unes són de color negre, la majoria; d’altres són de color blau. Totes, unes i altres, indiquen l’existència d’una font pública de beure, però les de color blau són singulars perquè, o són artístiques o són històriques. El mapa, però, no és l’única manera d’accedir a la informació de l’aplicació. També es pot fer pel nom de la font i per mitjà d’una llista que indica, a més, la distància a la qual es troba respecte a les coordenades de situació del mòbil on es té l’aplicació.

A més de poder saber on hi ha la font més propera, l’aplicació també ofereix informació històrica i artística de les fonts singulars i, fins i tot, a través d’un enllaç amb el web Art Públic, permet veure’n una fotografia.

Així, per exemple, us podeu assabentar que a la plaça de Tetuan hi ha la Font de la Sardana, que es va inaugurar el 8 desembre de l’any 1921, que està feta amb pedra de Montjuïc i esculpida per Frederic Marès. O que al carrer de València, 592-600, a la cruïlla amb els carrers dels Enamorats i de Rogent, hi ha la font de l’Ànec, obra també de Frederic Marès, però en aquest cas és una figura de bronze sobre una base d’obra vista i pedra. Gràcies a la mateixa aplicació es pot saber que al Guinardó hi ha la Font Catalana, a la plaça Catalana. És una font de pedra amb relleus de ferro de fosa, d’autor desconegut, i l’origen de la qual és un autèntic misteri, tot i que se suposa que està lligat al mateix origen urbanístic del barri.

Aquesta aplicació, que es va posar en funcionament el setembre del 2013, s’està preparant per oferir nova informació, amb dades històriques en aquelles fonts que, sense ser artístiques, estan lligades a alguna anècdota, curiositat o algun fet històric. Per exemple, n’hi ha alguna que va costejar originàriament el mateix veïnat de la zona per poder abastir-se d’aigua en una època en què els serveis eren deficitaris i molts edificis no tenien encara aigua corrent.

També s’està preparant un apartat dedicat a les fonts ornamentals, en què tindrà un protagonisme especial la Font Màgica de Montjuïc. Està previst que l’aplicació pugui oferir informació dels horaris i de les coreografies de l’aigua.