Les obres del Mercat de Sants s’acosten al final

27 gener, 2014 | El teu Ajuntament, Fem xarxa

L’històric edifici del Mercat de Sants està a punt d’obrir de nou les portes, amb el mateix embolcall d’estil modernista, però amb instal·lacions noves i modernes, i amb una oferta comercial renovada que inclou una àrea d’autoservei a les parades tradicionals. També tindrà un aparcament soterrani, amb una planta d’ús exclusiu per a serveis amb capacitat per a càrrega i descàrrega de camions. La previsió és que entri en funcionament durant la propera primavera.

Un cop restaurats i rehabilitats la coberta i els elements modernistes de la façana, el renovat Mercat de Sants tindrà passadissos més amples i amb entrades més accessibles, ja que s’han eliminat les escales i s’ha posat al mateix nivell el paviment interior i el carrer. També s’han actualitzat les instal·lacions de subministrament d’aigua, electricitat, il·luminació, megafonia i els sistemes de seguretat contra incendis i intrusió. D’altra banda, el mercat incorporarà, entre altres serveis, la compra en línia i el pagament amb targeta de crèdit.

Una millora important de les noves instal·lacions del mercat és el sistema de climatització, que es farà a partir d’aigües freàtiques, cosa que suposarà un millor confort tèrmic, tant a l’estiu com a l’hivern, i un important estalvi energètic i econòmic. El sistema funciona a partir d’una bomba de calor condensada que utilitza l’aigua de les capes freàtiques per abastir uns aparells climatitzadors que escalfaran o refredaran en funció de l’època de l’any.

L’oferta comercial del nou mercat tindrà un total de 3.000 metres quadrats, la meitat dels quals serà de parades tradicionals, que de moment encara atenen la clientela a la carpa provisional que es va instal·lar a la rambla de Badal, i l’altra meitat serà per a una nova àrea d’autoservei.

En paral·lel a la darrera fase de remodelació del mercat, també s’estan fent millores als carrers de l’entorn, que es convertiran en una zona de prioritat per als vianants. Els carrers que s’estan remodelant són els de Sant Jordi, de Sant Medir, de Daoíz i Velarde i de Càceres. Tots ells seran de plataforma única i dos trams seran d’ús exclusiu per a vianants. Es tracta del carrer de Sant Medir, entre els de Sants i de Càceres, i el carrer de Daoíz i Velarde, entre els de Sant Jordi i de Sant Medir.

L’edifici del Mercat de Sants que ara s’està remodelant, va començar a construir-se el 1892 —set anys abans de l’agregació de Sants a Barcelona— i es va acabar el 1913. Va ser projectat pels arquitectes Pere Falqués i Urpí i Antoni de Falguera i Sivilla. La història del mercat, però, es remunta a uns anys abans, quan a meitat del segle XIX es va començar a celebrar un mercat a l’aire lliure al carrer del Sant Crist, des d’on es van traslladar allà on avui hi ha la plaça d’Osca, a uns terrenys que havia cedit la família Salat. I més endavant van tornar a canviar d’ubicació, en aquest cas per anar a un antic hort que era conegut com a “Hort Nou”. D’aquí va venir el topònim Mercat Nou, que ha quedat com a nom d’una estació de metro. Va ser en aquesta ubicació on es va decidir aixecar el mercat cobert que avui coneixem i que aquesta primavera reobrirà les portes remodelat i posat al dia.