L’atracció més antiga del Tibidabo ja té 100 anys

19 agost, 2015 | Barcelonins, El teu Ajuntament, Insòlit

El 22 de maig del 1915 es va inaugurar el Ferrocarril Aeri, una de les atraccions més emblemàtiques del Tibidabo. Actualment, i després de diverses renovacions, l’essència de l’atracció continua.

El Ferrocarril Aeri va ser la primera gran atracció mecànica d’enginyeria del Tibidabo. Aquest tren monocarril penjat es va construir a partir d’un projecte de l’enginyer en cap del parc, Marià Rubió i Bellver, i el 22 de maig del 1915 va ser inaugurat amb gran expectació. “La combinació de la conquesta del cel amb el tren era una atracció enorme per als barcelonins d’aquella època”, explica Marià Hispano, arxiver del fons del Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Les 2 vagonetes del tren circulaven suspeses a una altura màxima de 25 metres i, per tant, les vistes de la ciutat de Barcelona eren espectaculars: “Als barcelonins els feia la sensació de conquesta d’un espai”, explica Hispano en referir-se a una època en què la ciutat creixia amb la construcció del barri de l’Eixample.

Llavors, fer un viatge amb el Ferrocarril Aeri costava 50 cèntims (pessetes) i se’n feia una posada en escena força similar a la d’un transport habitual: “Hi havia un conductor al primer vagó i també hostesses a cadascun dels vagons per fer la sensació de seguretat i de confort”, detalla Hispano.

L’atracció ha patit poques transformacions al llarg dels 100 anys de vida. La primera va ser l’any 1980, quan va desaparèixer la figura del conductor. Un període d’11 anys més tard el Ferrocarril Aeri es va robotitzar i va passar a dir-se Aeromàgic, i la màgia va esdevenir la temàtica central de l’atracció. Al 2005 es va tornar a canviar el nom i se’l va batejar com El Magatzem de les Bruixes i els Bruixots o Buri-Buri, nom que ha perdurat fins a l’actualitat.

El Ferrocarril Aeri, doncs, és l’atracció més antiga del parc que encara està en funcionament. El segueixen la Talaia, que es va inaugurar l’any 1921, i l’Avió, que va arribar el 1928.