Conèixer la història des d’un altre punt de vista

11 novembre, 2013 | Barcelonins, El teu Ajuntament, Insòlit

La història de la ciutat es pot resseguir de diverses maneres i des de diversos punts de vista. Una proposta diferent i força curiosa és visitar els cementiris. Barcelona en té dos, que es van construir en moments d’especial importància històrica i que disposen d’una part monumental. Passejant entre les tombes es poden veure obres d’arquitectes com Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch o Enric Sagnier; i escultures d’autors com Clarasó, Arnau, Llimona o Clarà. També es pot veure com ha viscut la mort la ciutadania de Barcelona en diverses èpoques històriques.

Cementiris de Barcelona, l’empresa del grup B:SM que gestiona els nou cementiris de la ciutat, ofereix diverses possibilitats per acostar-se a la història i a la cultura a través d’aquests dos cementiris monumentals. I ho fa amb unes visites que permeten conèixer una mica més el patrimoni històric i artístic que s’hi conserva.

El del Poblenou és el primer cementiri no parroquial que va tenir la ciutat. Es va inaugurar l’any 1775. Va ser el bisbe Josep Climent qui va adoptar la iniciativa d’allunyar els enterraments de la ciutat, en una època en què Barcelona encara estava encotillada per la muralla i els cementiris parroquials, situats als intramurs, ocasionaven molts problemes sanitaris. Tot i això, la idea no va acabar de funcionar, perquè la gent considerava que el recinte estava massa allunyat i la majoria d’enterraments es van continuar fent als cementiris parroquials. A més, l’any 1813, durant la guerra del Francès, les tropes napoleòniques van enderrocar-lo perquè creien que els impedia defensar la ciutat.

Cinc anys després que acabés la guerra, Barcelona estava en plena transformació, sense haver pogut enderrocar la muralla, però amb una incipient industrialització i amb un important comerç colonial, i seguia patint els problemes de l’escassetat de sòl entre les muralles. En aquests condicions, el bisbe del moment, Pau de Sitjar, va promoure la construcció d’un nou cementiri al mateix solar on hi havia hagut l’anterior. El nou recinte, d’estil neoclàssic, obra de l’arquitecte Antonio Ginesi, va ser beneït pel bisbe el 15 d’abril de 1819.

L’itinerari que proposa Cementiris de Barcelona al Poblenou permet fer un recorregut històric per la ciutat del segle XIX, entre la seva inauguració i la celebració de l’Exposició Universal del 1888, a través dels panteons dels personatges que hi són enterrats, entre els quals hi ha Josep Anselm Clavé. L’itinerari té 30 punts, incloent-hi la façana principal, el monument als caiguts per l’epidèmia de febre groga del 1821, una creu cèltica monumental projectada per Leandre Albareda, l’arquitecte del cementiri de Montjuïc, i una de les obres més conegudes d’aquest recinte: El petó de la mort, una escultura de marbre de Jaume Barba, del 1930.

El cementiri de Montjuïc és força més gran i les opcions de visita són més variades. Hi ha fins a quatre propostes diferents i, a més, s’hi pot visitar la Col·lecció de Carrosses Fúnebres. Aquest cementiri, inaugurat l’any 1883, va ser impulsat per l’alcalde, Francesc de Paula Rius i Taulet, i va projectar-lo l’arquitecte municipal, Leandre Albareda. Cementiris de Barcelona proposa fins a tres rutes: una d’històrica, una d’artística i una de combinada, en la qual es visiten sepultures de les dues anteriors.

La visita històrica permet veure, a través de 48 sepultures, com la creació d’aquest cementiri està molt relacionada amb una altra iniciativa, l’Exposició Universal del 1888. Barcelona es trobava en plena crisi econòmica, deguda al final del moviment especulatiu que es coneix com a “febre d’or” i, tot visitant la part monumental del cementiri, es pot constatar el poder econòmic d’una part de la burgesia catalana de l’època. I també com Albareda es va anticipar a l’ambició cultural de la ciutadania barcelonina, que es va allargar durant unes quantes dècades.

La ruta artística es compon de 40 sepultures amb mausoleus i escultures de gran valor artístic, entre les quals es poden veure autèntiques esglésies d’estil neoromànic, neogòtic, modernista, o eclèctic, algunes de les quals són més grans que moltes ermites de poble. Hi ha, fins i tot, un mausoleu en forma de piràmide. Algunes de les escultures, que representen les persones que hi ha enterrades, mostren la moda del vestuari de la seva època.

Entre les persones que hi reposen hi ha diversos alcaldes, com el mateix Rius i Taulet, el Dr. Robert, José Maria de Porcioles o Joaquim Viola. També hi ha Leandre Albareda, que es va construir un dels mausoleus més grans i situat en un lloc preeminent, l’enginyer Ildefons Cerdà i molts prohoms i noms il·lustres de la cultura catalana, com mossèn Cinto, Montserrat Roig, Joan Miró o Pablo Gargallo, per esmentar-ne només uns quants. També hi ha els presidents Macià i Companys. Aquest darrer és al Fossar de la Pedrera, on hi ha també l’espai memorial dedicat a les víctimes de la repressió i dels bombardejos franquistes, en el qual es fan visites guiades gratuïtes.