Conèixer la història de la ciutat trepitjant el carrer

27 març, 2015 | El teu Ajuntament, Insòlit

Quina relació tenen la Bàrcino romana, el trasllat, pedra a pedra, d’un edifici gòtic i la ciutat actual? Quin procés s’ha seguit al llarg de la història en el tractament de l’aigua per al consum ciutadà? Quin llegat van deixar els indians que van fer fortuna en països d’ultramar? La resposta a aquestes i a moltes altres preguntes poden trobar-se tot trepitjant el carrer amb els itineraris que organitza el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i que cobreixen un ampli ventall de propostes que permeten conèixer les diferents èpoques històriques de la ciutat, des de la Bàrcino romana fins a l’actualitat.

Barcelona és una ciutat amb molta història, que permet ser vista des de punts de vista molt diferents, i el MUHBA organitza un munt d’activitats que expliquen la ciutat centrant-se tant en les diferents èpoques històriques, com en diversos relats temàtics. Entre aquestes activitats hi ha els itineraris que permeten recórrer carrers i places de diferents punts de la ciutat, moltes vegades amb visites a espais patrimonials del mateix Museu d’Història de Barcelona. Algunes de les passejades recorren la ciutat antiga, però també n’hi d’altres que prenen com a escenari diversos barris de la ciutat.

Entre els itineraris que programa regularment el MUHBA, n’hi un d’anomenat Bàrcino/BCN, amb el qual es proposa un viatge històric d’anada i tornada entre la colònia romana i la ciutat actual, i a través del qual s’explica com i per què s’han anat recuperant, durant els darrers 150 anys, els testimonis de Bàrcino, com les restes s’han convertit en patrimoni i com, fins i tot, són monuments que formen part de la trama urbana actual, com és el cas de la via sepulcral romana de la plaça de la Vila de Madrid. Aquest i altres itineraris permeten conèixer les restes romanes que es conserven a la ciutat, com les domus del carrer de la Fruita i del carrer d’Avinyó; alguns llenços de muralla; el subsòl de la plaça del Rei; les columnes del temple d’August, al carrer del Paradís, o la Porta de Mar, a l’actual Centre Cívic Pati Llimona, al carrer del Regomir.

Pels carrers de Ciutat Vella transcorren també itineraris sobre l’època medieval, com el del call, que disposa de l’espai MUHBA el Call, reobert completament renovat el 16 de març del 2015, o altres que mostren com Barcelona es va convertir en capital a l’època medieval i com una autèntica febre de la construcció la va transformar entre els anys 1291 i 1348. També n’hi ha un que explica l’obertura de la Via Laietana i la creació del barri Gòtic al principi del segle XX, amb el qual es pot observar la concepció que es tenia del patrimoni en aquella època, en què es va optar per la monumentalització del centre històric. I un altre que permet conèixer el llegat que els anomenats indians van deixar a Barcelona i com les seves inversions van ajudar a transformar urbanísticament una part de la ciutat.

Els indians també tenen una part de protagonisme en l’itinerari que explica com va anar creixent l’Eixample i com es van resoldre les tensions que hi va haver entre el projecte original de Cerdà i les demandes dels promotors immobiliaris i per què i com van anar prenent cos les propostes arquitectòniques del modernisme.

Al Poble-sec s’aprofita l’existència del refugi 307, un dels pocs visitables dels més de 1.400 que van construir els veïns dels barris barcelonins durant la Guerra Civil, per explicar com la ciutat va enfrontar-se a la situació bèl·lica, com ho va viure la ciutadania i com era la vida quotidiana i el lleure, tenint en compte la proximitat del Paral·lel, un dels punts principals de cultura i oci de l’època.

A l’altre cantó de la ciutat hi ha un itinerari sobre la història del barri del Bon Pastor, amb un paper destacat de les cases barates i el pare Botella. O un altre que explica el proveïment d’aigua des de l’època romana fins a l’actualitat a través del rec Comtal i l’espai MUHBA Casa de l’Aigua. Una altra passejada és la que permet veure la ciutat des dels Tres Turons i que, sortint del turó de la Rovira, passa per la muntanya Pelada i la part alta del Park Güell fins al pont de Vallcarca. I encara una altra acosta els participants a la Barcelona una mica més actual; és la que ressegueix l’avinguda Diagonal de punta a punta, si bé aquesta està dividida en tres parts.

Aquests són alguns dels itineraris que proposa el MUHBA, una bona manera de conèixer la història de la ciutat a través del patrimoni urbanístic, tot trepitjant carrers, places i espais urbans. Alguns d’aquests itineraris s’han publicat a la col·lecció “Guies d’Història Urbana”, de manera que també es poden fer per lliure.