Parlem amb Amadeu Soler, president de la Federació de la Festa Major de Sants

17 agost, 2012 | Actualitat, Barcelonins

Amadeu Soler és president de la Federació d’Associacions i Carrers de la Festa Major de Sants des del gener passat, escollit per majoria de les quinze comissions de carrers que formen part de la Federació. Soler, però, no és nou a l’associacionisme. Ja fa 25 anys que forma part de la comissió del carrer de Valladolid, que al seu torn va ser una de les 25 comissions fundadores de la Federació. A més, l’acompanyen a la comissió tota la seva família, des de la seva dona fins als seus néts. “Som persones molt lligades a la Festa Major de Sants”, explica amb orgull.

Quin creu que és el seu llegat fins ara?

Les intencions en el moment de presentar la meva candidatura per a president eren fer que aquest any, en temps de crisi, les comissions poguessin seguir fent la Festa Major també junts amb les diverses administracions i aquest any celebrar el 25è aniversari de la Federació de la Festa Major de Sants, programar uns actes durant tot l’any, per agrair la feina feta per les diverses comissions de carrer, les que hi ha i les que han estat i als anteriors equips directius i presidents de la federació. També hem aconseguit fer realitat el trasllat de la federació a un nou local molt més gran i espaiós i en el qual podrem treballar les quinze comissions més còmodament.

Quines tasques té la Federació?

La principal tasca de la federació és la de representació i coordinació amb les diverses administracions: Ajuntament, Generalitat, Diputació, trobar espònsors i relacions amb altres entitats del barri o de fora.

Som els representats de quinze comissions de carrers i ens coordinem a traves de reunions i preparem i presentem les subvencions a les administracions (Ajuntament, Generalitat i Diputació) i els permisos de totes aquestes, i gestionem els diners que rebem, que posteriorment es distribuiran a parts iguals entre les comissions.

A part d’això, però, cal dir que cada comissió també obté ingressos a partir de recursos propis, com els seus socis o publicitat que puguin vendre, així com sortejos com la loteria de Nadal i d’altres que fan durant l’any.

Quin és el paper detallat de la Federació en els preparatius, l’organització, la coordinació previs a la Festa Major i durant la setmana de festes?

La preparació de tot el que implica la festa amb reunions periòdiques amb les quinze comissions i les administracions (subvencions, permisos,programes de cada carrer), trobar patrocinadors que proporcionin material, begudes, productes per poder servir les quinze comissions i organitzar els actes de pregó, entrega de premis, cercavila, castell de focs, els actes de cloenda, etcètera.

Al llarg de l’any la Federació també organitza altres actes, l’Aplec de la Sardana de Sants —aquest any també hem celebrat 25 anys—, i la Cantada d’Havaneres de Sants, que fa 18 anys que se celebra i que implica dedicació i feina. Durant la setmana de la festa a la Federació tenim més feina, ja que tots els que en formem part també estem en una comissió i a mes hem d’organitzar els actes com ara el pregó, l’entrega de premis del concurs de guarniments i acompanyar les autoritats pels carrers, etcètera.

Qui forma part de la Federació?

Per formar part de la Federació cal fer una comissió, que estigui registrada i tenir una junta i uns estatuts i fer les activitats i decorats igual que les altres comissions. Les altres comissions han de donar el vistiplau en la junta general per a l’entrada de noves comissions. No volem créixer excessivament, al principi hi havia més de 25 comissions, ara cal consolidar les que hi ha i millorar la qualitat dels actes i decorats any rere any. La comissió ha de disposar d’un 70% per fer la festa major.

Quin grau de col·laboració teniu amb els veïns que estrictament no formen part de la Federació? L’any passat, el president de la Fundació Festa Major de Gràcia, Ricard Estruch, ens explicava que es feia difícil atraure gent nova per l’organització de la festa, el guarniment dels carrers, etcètera.

Costa que entri gent i que s’impliqui en el treball de les comissions, ja que la feina és durant tot l’any. Hem de saber incorporar gent jove, com les comissions estan fent els últims anys, però també altres col·lectius com ara escoles, entitats del barri que puguin participar, i això és el que intentem fer la Federació i les comissions.


Una fotografia del pregó de l’any passat, amb Amadeu Soler a la dreta, amb la pregonera Núria Feliu i l’alcalde Xavier Trias

Quin és el vostre paper en la programació de les festes? Els carrers tenen la seva autonomia? Fins on arriba la capacitat de decisió de la Federació?

Nosaltres organitzem uns actes unitaris conjuntament amb el districte: pregó, entrega de premis, actes infantils amb els Mossos d’Esquadra, i el piromusical i alguns altres. Les comissions de carrers són autònomes a l’hora de fer la seva programació i contractar els grups. Cada comissió procura complir uns mínims. Mantenir un nivell de qualitat en els guarniments i la programació per aconseguir la satisfacció de tots. Ara bé, a causa de la conjuntura actual, enguany, i com tothom, ens hem hagut d’estrènyer el cinturó i reduir despeses.

Com definiríeu que és ara la Festa Major de Sants i què hi trobeu a faltar? Com l’explicaríeu a algú que no sigui del barri i no conegui la festa?

La Festa Major de Sants és el llegat d’una tradició, de fa mes de cent anys. Un poble, Sants, era un municipi proper a Barcelona que guarnia els carrers amb portalades i sostres espectaculars en cada carrer fets pels veïns per celebrar la Festa Major.

Potser trobem a faltar l’envelat, que era on es feien els balls de festa major, i recuperar alguna de les danses típiques de la festa.

Què destacaríeu de l’edició d’enguany? La conjuntura i les circumstàncies poden afectar negativament la festa?

Aquest any destaquem els 25 anys de la Federació, els actes extraordinaris, l’actuació de la Nina i Port Bo en la Cantada d’Havaneres de Sants, els 25 anys d’Aplec de la Sardana de Sants i el concert de la Salseta del Poble Sec, que ja s’han celebrat. I els concerts que es faran el dia 20 d’octubre amb els grups Desconeguts i Lax’N’Busto a l’auditori de Cotxeres de Sants.

També per la Festa Major el retorn de les atraccions prop dels carrers, actes com el dels Mossos d’Esquadra al parc de l’Espanya Industrial, i l’acte de cloenda amb el piromusical al costat del Drac del parc de l’Espanya Industrial.