Exposició retrospectiva d’Antoni Tàpies amb obra inèdita

12 agost, 2013 | Actualitat, Barcelonins, Fem xarxa

L’estiu pot ser un bon moment per visitar exposicions com la proposta conjunta que fan la Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC): “Tàpies.Des de l’interior“, una mostra amb dues seus que restarà oberta fins al 3 de novembre i que acosta els visitants a la col·lecció particular de l’artista, a obres que Tàpies va reservar per a ell, per al seu taller i per a la seva fundació, moltes de les quals eren inèdites fins ara. L’exposició es complementa amb un seguit d’activitats paral·leles i amb un seminari organitzat pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

L’exposició “Tàpies. Des de l’interior”, de la qual és comissari Vicent Todolí, presenta gairebé cent quaranta obres que abracen tota la seva producció artística, des del 1945 fins al 2011. El MNAC mostra bàsicament les pintures matèriques o murals, des de les primeres obres de la dècada del 1940, en què Tàpies va experimentar amb materials i formes que el van dur, a la dècada següent, a una expressió pròpia, les pintures matèriques, que li van valer el reconeixement internacional. És en aquestes obres on es pot veure la iconografia i el vocabulari fet de signes, de matèries, de colors i d’objectes quotidians que Tàpies va desenvolupar amb la seva experimentació infatigable.

Les obres exposades a la Fundació Antoni Tàpies, datades entre el 1946 i el 2009, són una tria que mostra l’interès de l’artista pels materials pobres i els objectes: el cartró, els fils i cordills que usava en les seves primeres obres, la incorporació dels objectes sobre la tela, amb què va experimentar a la dècada del 1960, o materials com la palla, la safata de pastisser, els papers de diari trencat, els llençols, les mantes, les portes i les finestres que Tàpies va utilitzar entre els anys 1990 i 2000. L’exposició de la Fundació es complementa amb el documental Tàpies, realitzat el 1969 per Clovis Prévost, amb música de Carles Santos i la col·laboració de Joan Brossa, en què es mostra el procés de creació de l’obra Pintura amb grafismes.

Aquesta retrospectiva de l’obra d’Antoni Tàpies, que organitzen conjuntament la Fundació Antoni Tàpies i el MNAC, va més enllà de l’exposició d’obres de l’autor, perquè ambdues institucions tenen un programa complet d’activitats paral·leles pensades especialment per a públics diferents. Així, el museu de Montjuïc fa, cada dissabte, visites comentades incloses en el preu de l’exposició, i el dia 4 de setembre organitza la Nit Tàpies, amb la projecció de la pel·lícula de Jim Jarmush The Limits of Control (VOSE), en què surten diverses pintures de Tàpies. També hi ha activitats per a infants i per a famílies.

La Fundació Antoni Tàpies desenvolupa, també, un ampli programa d’activitats complementàries amb visites comentades a l’exposició els dies 14 de setembre i 19 d’octubre; propostes específiques per a infants, centres de lleure infantil i famílies, o “Cafè i paraules. Antoni Tàpies i la seva obra”, una activitat per a persones més grans de 60 anys amb visita a l’exposició i posterior berenar amb tertúlia. També hi ha previst un itinerari per al dia 27 d’octubre i tallers de pràctica artística per a adults.

Ambdues institucions es reparteixen el cicle de xerrades “Tàpies a 12 veus”, en què participen, entre altres, noms com Ferran Adrià i Isona Passola a la Fundació, o Martí Boada o Joan Manuel Tresserras, al MNAC. D’altra banda, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), col·labora en l’exposició amb l’organització del seminari “Tàpies com a símptoma.Una modernitat sense correspondència, que se celebrarà els dies 18 i 19 d’octubre.

“Tàpies.Des de l’interior” es pot visitar al MNAC (Mirador del Palau Nacional, 6) i a la Fundació Antoni Tàpies (Aragó, 255), fins al dia 3 de novembre de 2013. Una sola entrada és vàlida per a les dues seus.