Els gegants de Barcelona: Jaume I i Violant d’Hongria

15 setembre, 2011 | Actualitat

S’acosten les festes de la Mercè, la Festa Major de Barcelona, i els Gegants de la Ciutat es preparen per sortir al carrer. Però, què en sabem dels gegants de Barcelona?

S’accepta que la història dels gegants, un element festiu tradicional i popular de grans dimensions que sol representar una persona i que està pensat per participar en celebracions i festes ciutadanes, està relacionada amb la festivitat del Corpus. La idea de construir uns gegants, primerament només de sexe masculí, era per donar a conèixer connotacions religioses a les classes menys cultes i feien, així, el mateix paper que les pintures de les esglésies. Tot i així, amb el pas del temps aquestes figures han anat evolucionant per passar a formar part del folklore de pobles i ciutats, i han deixat enrere les connotacions religioses, amb la introducció de la figura de la geganta. Així, doncs, els gegants que coneixem avui dia solen anar sempre en parella, com és el cas dels Gegants de la Ciutat.

Els Gegants de la Ciutat, segons la documentació històrica, es consideren els gegants més antics de Catalunya, tot i que no amb la seva forma actual. És a dir, al llarg dels anys han anat canviant de forma i representació, han adoptat personatges i imatges, sempre unes de diferents de les anteriors.

Des del 1929 representen els comtes de Barcelona Jaume I i la Violant d’Hongria, però els que surten a ballar al carrer són una reproducció que es va estrenar durant el Corpus de l’any 1992. Però què els caracteritza?

Jaume I llueix un cinturó on destaca l’escut de Barcelona en bronze i una daga. Aquests dos símbols també els podem veure als fermalls de la seva llarga capa, en la qual llueixen els escuts de la ciutat i de sant Jordi. Si anem a les mans, veurem que a la mà dreta hi duu un segell, un anell que reprodueix l’anell original de Jaume I amb el qual demostrava qui era davant d’altres. En aquesta mateixa mà també hi duu un ceptre daurat coronat per un drac alat. I, d’altra banda, amb la mà esquerra subjecta una bola del món coronada per una embarcació.

Violant d’Hongria llueix un penjoll amb el nom de la ciutat per tal de donar-la a conèixer allà on vagi. Si ens fixem en les mans, veurem que amb la mà esquerra subjecta un mirall amb el mapa d’Europa, en el qual Barcelona queda centrada. Amb la mà dreta subjecta un pom de flors, i cada 24 de setembre, diada de la Mare de Déu de la Mercè, també porta un mocador brodat especialment per a l’ocasió.

A banda de les jornades festives, també podreu veure els Gegants de la Ciutat i altres peces a l’exposició “Mostra de gegants de Barcelona”, a partir del dia 11 de setembre, a la Casa de la Caritat (Montalegre, 7). I si en voleu saber més, també podeu visitar el web de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, entitat que aplega les colles de geganters de Barcelona.

Font imatge.