El Pla Clima de Barcelona avança en el desplegament de les accions municipals de mitigació, adaptació i justícia climàtica

Error message

Notice: Undefined index: imgsbodypost in bcn_news_page() (line 73 of /var/www/apps/app0036/www/barcelona-pel-clima/sites/all/modules/bcn_news/bcn_news.detail.inc).

Medi ambient. Posa en valor la dimensió climàtica de les polítiques municipals que ja s’estan realitzant, proposa reforçar-les i n’afegeix de noves

El Govern ha presentat el Pla Clima de Barcelona que recull les polítiques municipals respecte a la lluita contra el canvi climàtic fins a l’any 2030, acomplint així, un dels compromisos adquirits en el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia signat el 2017.

El Pla Clima posa en valor la dimensió climàtica de les polítiques municipals que ja s’estan realitzant, proposa reforçar-les i n’afegeix de noves. Aborda tant la mitigació (és a dir, la reducció d’emissions), com l’adaptació i la resiliència, i la justícia climàtica, i ho fa posant especial èmfasi en la construcció col·lectiva i la coproducció amb la ciutadania.

Barcelona revisa amb aquest Pla l’actuació municipal i s’alinea amb els objectius de l’acord de Nacions Unides de París, de no superar 1,5 graus de temperatura mitjana de la terra respecte al període preindustrial, com ho estan fent altres ciutats capdavanteres com Nova York, Oslo, Amsterdam, Copenhaguen o París.

El Pla Clima s’ha coproduït amb la ciutadania i les entitats signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 (actualment són més d’un miler). Es tracta d’un document ambiciós, capdavanter i elaborat col·lectivament que agrupa 242 mesures en 4 eixos estratègics i impulsa una acció transversal d’aquí al 2030 que incorpora propostes sobre els principals àmbits de la ciutat com l’habitatge, la mobilitat, l’economia, l’aigua, el verd, l’energia, la salut, la gestió de residus i el consum.

Per assolir els objectius ja s’està actuant i fent una aposta clara entre d’altres:

  • Ser neutre en carboni el 2050 i reduir un 45% de les emissions de Gasos Efecte d’Hivernacle per càpita l’any 2030 respecte el 2005: incrementant als darrers pressupostos un 250% la inversió en renovació i nova flota de transport públic respecte als nivell de 2014; posant en marxa aquest mateix any l’operador energètic públic; i condicionant les rehabilitacions a la millora de l’eficiència energètica.
  • Increment del verd urbà en 1,6km2 al 2030, el que equival a 1m2 més de verd per cada habitant actual: s’ha augmentat el ritme de creació del verd, passant de les 6,6 hectàrees noves l’any que es feien als darrers anys a 10 hectàrees l’any. S’està treballant per generar 44 hectàrees fins al 2020.
  • Obtenir el 100% de finançament net, és a dir, aconseguir que el finançament municipal no compti amb entitats que inverteixen en combustibles fòssils: l’any passat es van emetre per primera vegada en l’àmbit municipal bons verds, cobrint així el 27% de les necessitats financeres de l’Ajuntament.
  • Assolir un consum d’aigua potable domèstica inferior a 100 litres/habitant/dia, i a aconseguir una ciutat amb pobresa energètica 0: Posada en marxa de 10 punts d’assessorament energètic on a banda d’assessorar a persones vulnerables per evitar talls en els seus subministraments amb una visió integral de drets i oportunitats, s’assessora també a la ciutadania en general per reduir els seus consums domèstics.
  • Projecte actiu d’acció ciutadana pel clima, que es materialitza en 1,2 milions d’euros per a projectes col·laboratius ciutadans: realitzada la primera convocatòria de finançament específic per 10 nous projectes clima ciutadans, i se n’han impulsat 9 més.