Projectes ciutadans pel clima

Amb motiu de la COP21, l'Ajuntament de Barcelona va proposar fer explícit el compromís de la ciutat en la lluita contra el canvi climàtic de la mà de la ciutadania. Amb aquesta finalitat, es va plantejar treballar amb els membres de Barcelona + Sostenible un procés per elaborar un missatge local que va ser portat a París i que alhora actua com a full de ruta per a Barcelona a curt termini.

Com a punt de partida es prenia com a referència el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, que inclou objectius i línies d'acció relatius a l'energia i al canvi climàtic. També es va plantejar reafirmar els compromisos municipals adquirits (Pacte d'Alcaldes, Alcaldes per l'Adaptació) i fer un pas més: definir col·lectivament les prioritats i el full de ruta per tirar endavant la contribució de la xarxa Barcelona + Sostenible a la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

El dilluns 23 de novembre de 2015 es va lliurar el Compromís de Barcelona pel Clima a l'alcaldessa de la ciutat, fruit de la tasca realitzada per diversos membres de la xarxa B+S.

Al llarg de dos anys s'han desenvolupat un total de 9 projectes. Aquí podràs veure en què han consistit i quins han estat els seus resultats.

Projectes dins del Compromís de Barcelona pel Clima

E4: Endolla’t a l’estalvi i eficiència energètics

Elaborar una guia que estableixi els estàndards de confort i defineixi els criteris per fomentar estratègies d’estalvi i eficiència energètiques.

Vídeo del projecte Endolla't a l'estalvi i eficiència energètics

Més informació (PDF)

Descarrega't la guia "Rehabilita'm!: fes-me eficient i saludable" (PDF)

Reforma passiva i consciència activa per fer front a la pobresa energètica

Programa d’eficiència energètica i salut a través de la reforma d’habitatges amb sistemes passius de baix cost i recomanacions per a l’adequació d’hàbits.

Vídeo del projecte Reforma passiva i consciència activa contra la pobresa energètica

Més informació (PDF)

Cobertes mosaic. Fem sostenibles els nostres terrats

Transformar cobertes en espais sostenibles que incloguin espais verds, productius, instal·lacions d’energies renovables i captació d’aigua de pluja.

Vídeo del projecte Cobertes Mosaic

Més informació (PDF)

Camins escolars segurs

Foment de la mobilitat sostenible i de l’accés segur a les escoles a peu, en bicicleta i en transport públic. Aconseguir camins escolars més segurs perquè les famílies hi creguin i en facin ús.

Vídeo del projecte Camins escolars segurs

Més informació (PDF)

En bici a la feina

Foment de la mobilitat sostenible amb un canvi modal del transport laboral a través del préstec d'una flota de bicicletes per als treballadors/es.

Vídeo del projecte A la feina en bici

Més informació (PDF)

Punt verd 2.0. (punt de trobada presencial i virtual per promoure la reutilització, la reparació i la recuperació de materials)

Acció perquè els Punts Verds siguin espais integrats a la vida quotidiana dels veïns i esdevinguin un punt de referència pel intercanvi de coneixements, materials i productes, la difusió d'activitats de prevenció de residus i tallers de reparació i la informació sobre la gestió dels residus.

Vídeo del projecte Punt verd 2.0

Més informació (PDF)

Sarrià Residu Zero

Actuació orientada cap al residu zero i l'economia circular a través de la millora de la separació de residus mitjançant la recollida porta a porta, la comunicació i la conscienciació.

Vídeo del projecte Sarrià Residu Zero

Més informació (PDF)

Fem pinya contra el canvi climàtic (integració de la variable climàtica a les propostes educatives de la ciutat)

Programa de formació motivador, possibilista i orientat a l’acció, dirigit a agents culturals i educatius, que posi de relleu que el canvi climàtic és una realitat que afectarà la qualitat de vida dels barcelonins/nes i quines accions es poden dur a terme per fer-hi front i adaptar-s’hi.

Vídeo del projecte Fem pinya contra el canvi climàtic

Més informació (PDF)

Guia pràctica per formar part del canvi (PDF)

El canvi climàtic canvia el planeta, i també et canvia a tu (pla de comunicació)

Pla de comunicació amb missatges seriosos alhora que optimistes, centrats en la responsabilitat individual necessària a més dels compromisos internacionals i de ciutat.

Vídeo del projecte El canvi climàtic canvia el planeta i també et canvia a tu 

Més informació (PDF)